W Polsce zaleca się suplementację witaminy D3, zarówno w ciąży, jak i przed nią, a przede wszystkim każda mama pamięta, żeby ja podawać niemowlętom i dzieciom.
Niestety zapominamy, że my także jej potrzebujemy. W tym roku całe słoneczne miesiące siedziałam za biurkiem a urlop spędziłam we wrześniu i konsekwencje odczuwam w zimie - przeziębiając się.Witamina D ma kluczowe znaczenie dla odporności - zdecydowanie tak. Znalazłam kilkanaście artykułów w sieci potwierdzających ten fakt.
Na moim blogu o naturalnych składnikach będę polecała naturalne źródła czyli oleje rybie., ale wiele osób ma obawy przed piciem tranu z powodu zanieczyszczenia ryb morskich rtęcią.
Przeczytałam, że już jedna łyżeczka (5 ml) tranu zawiera ok. 300-400 j.m. witaminy D więc odpowiednia dawka.
Oprócz tego witamina D jest w :
- jajkach
- mleku pełnotłustym i produktach mlecznych
- olejach roślinnych, wątrobie
- serach dojrzewających
- orzechach
Warto jeszcze wspomnieć, że "Otyłość jest czynnikiem zwiększającym deficyt witaminy D" jak przeczytałam na portalu medycznym. Artykuł szczegółowo wyjaśnia dlaczego, mnie wystarczą wszystkie te argumenty: brak słońca, zła dieta, obniżona odporność to wszystkie powody, że będę suplementowała witaminę D.
Żródło:http://babyonline.pl/jakie-witaminy-dla-niemowlat-witamina-d,choroby-niemowlat-artykul,7454,r1p1.html
http://polskietowarzystwoginekologiczne.com.pl
http://portal.abczdrowie.pl/suplementacja-witaminy-d
http://bieganie.pl/?cat=24&id=5989&show=1
http://www.czytelniamedyczna.pl/3979,otylosc-stan-predysponujacy-do-niedoborow-witaminy-d.html
Nigdy nie jadłam.
OdpowiedzUsuń