Nie ma dokładnych badań nad ilością minerałów i witamin ze wszystkich rejonów Polski lub ja do nich nie dotarłam. Jedno jest pewne gleby są gorszej jakości a warzywa i owoce pryskane środkami ochorny roślin.
Postanowiłam zbadać ten problem po o obejrzeniu prezentacji, gdzie było pokazane badanie szwedzkiej firmy farmaceutycznej, które do końca do mnie nie przemówiło, bo nie odnosiło się do polskich warunków.
Zaglądałam zarówno na strony polsich sadowników jak i rolników, ale także na strony Państwowego Centrum Edukacji żywieniowej.
Narodowe centrum Edukacji Żywieniowej podaje, że - białka, żelaza, wapnia, magnezu, miedzi, potasu, witamin B2 i C (jednak tylko w niewielkim stopniu). Z drugiej zaś strony poziom innych składników uległ zwiększeniu (np. selenu). Sugeruje się, że różnice te mogą wynikać z odmiennych uwarunkowań związanych z miejscem uprawy, sezonem, klimatem, rodzajem gleby i odmianą owoców i warzyw, a także z zastosowania innych metod analitycznych.
Ale skąd mamy wiedzieć z jakiego rejonu pochodzą nasze warzywa i czy ten rejon jest bogaty w żyzną glebę?
W pewnym momenie przestałam już sprawdzać i szukać bo wiedziałam, że nie jestem w stanie więcej czasu poświecić na szukanie informacji, a wnioski nasuwały się same. Suplementacja wyciągami z warzyw i owoców jest niezebędna w moim rejonie zamieszkania (województwo śląskie) oraz przy moim trybie życia. Nie prowadzę gospodarstwa rolnego i sadu, nie mam czasu na jeżdzenie i szukanie sadowników i ekorolników.
To i inne wnioski zawarłam w video:
Żródło:
Żyj naturalnie lipiec sierpień nr 25 - artykuł Prof. dr hab Henryk Bieniok - Suplementacja witaminowo mineralna jako konieczne uzupełnienie naszej diety
Badanie firmy farmaceutycznej ze Szwecji 2002
https://www.dw.com/en/climate-change-strips-nutrients-from-food-crops/a-44161873
https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/czy-warzywa-i-owoce-sa-obecnie-mniej-wartosciowe/
https://www.teraz-srodowisko.pl/aktualnosci/IPCC-zmiany-klimatu-glod-rolnictwo-7429.html
https://www.ppr.pl/wiadomosci/warzywa-i-owoce-z-roku-na-rok-traca-wartosci-odzywcze-i-smak
Helen Macpherson, Andrew Pipingas, Matthew P Pase, Multivitamin-multimineral supplementation and mortality: a meta-analysis of randomized controlled trials, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 97, Issue 2, February 2013.
"Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw"
Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw Hanna Kunachowicz, Irena Nadolna, Krystyna Iwanow, Beata Przygoda,PZWL Wydawnictwo,
Warszawa 2012, wyd.6
Miszczak A. Badanie pozostałości środków ochrony roślin w ramach urzędowej kontroli ich stosowania. Raport za rok 2016.
https://gazetakrakowska.pl/pestycydy-nowy-ranking-najbardziej-zatrutych-warzyw-i-owocow-czego-unikac-i-co-wybierac-zeby-jesc-zdrowiej/ar/c6-14813368
Wang X, Ouyang Y, Liu J, Zhu M, Zhao G, Bao W, Hu F. Fruit and vegetable consumption and mortality from all causes, cardiovascular disease, and cancer: systematic review and dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. BMJ; 2014. 349-362
https://ncez.pzh.gov.pl/informacje-dla-producentow/zywnosc-zrodlem-skladnikow-odzywczych-a-koniecznosc-reformulacji-2/
https://natemat.pl/377543,swiatowy-dzien-osmiornicy-dlaczego-przemyslowa-hodowla-musi-sie-zakonczyc
https://dietetycy.org.pl/jablka/
http://uniaowocowa.pl/o-nas/aktualnosci/172-klimat-a-smak-jablka
https://fdnc.quadram.ac.uk/2020/02/have-fruits-and-vegetables-become-less-healthy-over-time/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889157516302113
https://dietetycy.org.pl/jak-kupowac-warzywa-i-owoce/
http://wydawnictwa.pzh.gov.pl/roczniki_pzh/zwiazki-halogenoorganiczne-stare-i-nowe-zagrozenia-dla-ludzi?lang=en
https://www.scientificamerican.com/article/soil-depletion-and-nutrition-loss/
https://geografia.gozych.edu.pl/gleby-w-polsce/
https://www.ekologia.pl/zdrowie/medycyna-rodzinna/warzywa-i-owoce-pelne-pestycydow,18139.html
http://ibrbs.pl/mediawiki/index.php/Plik:Gleby.jpg
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz