Stan zapalny jest odpowiedzią naszego organizmu na obecność wroga. Proces zapalny powinien więc doprowadzić do usunięcia czynnika chorobotwórczego i pozwolić na powrót tkanki do stanu fizjologicznego.
Niektóre białka z żywności powodują jednak nadmierną reakcję naszego układu odpornościowego powodując stan zapalny.
Na co należy zwrócić uwagę?
Należy unikać takich produktów jak owoce cytrusowe, pszenica, jaja, skorupiaki, przetwory mleczne i czekolada. Większość zapaleń związanych z alergiami powodują właśnie te produkty.Oczywiście chodzi o jedzenie ciągle tego samego np. ciągle jajecznica na śniadanie. zaś jajka są zdrowe i nie należy ich unikać, tak samo z innymi produktami, głownie chodzi o monotonie i nadmierne ilości.
Należy zwrócić uwagę na produkty z rodziny psiankowatych, obejmującej ziemniaki, pomidory, paprykę, bakłażany, miechunkę peruwiańską, rabarbar i cukinię.
Co zatem jeść?
Powinno się wybierać produkty o dużej zawartości witaminy A - czerwone i żółte owoce i warzywa, np. śliwki, brzoskwinie, dynię, kabaczki i buraki.
Należy wybierać produkty bogate w witaminę C, np. truskawki, kiwi i pataty. Należy jeść produkty zawierające bioflawonoidy, pobudzające wytwarzanie witaminy C. Znajdują się one w żółtych i zielonych warzywach, np. kabaczkach, brokułach, kapuście włoskiej i drobnych ciemnych owocach, np. czarnych porzeczkach, awokado oraz ziarna sezamu, dyni i słonecznika są bogate w witaminę E, pomagającą łagodzić zapalenia. Kwercetyna ma silne działanie przeciwzapalne, ponieważ spowalnia wydzielanie histaminy, a znajduje się w cebuli i wodoroście.
Jakie składniki pomagają w zwalaczaniu zapaleń ?
Metionina to aminokwas zawarty w produktach białkowych. Wiąże nadmiar histaminy, dzięki czemu reakcje zapalne są mniej poważne. Białka typu A znajdują się w tuńczyku, makreli, śledziu, sardynkach, łososiu, kurczaku i tofu.
Bromelain, jeden z najsilniejszych środków przeciwzapalnych, znajduje się w ananasach i orzechach. Naringin zawarty w pomarańczach i miąższu grejpfruta (zwykle różowego) to pomocny środek przeciwzapalny.
Jedz urozmaicenie z przewagą przeciwzapalnych
Nie warto całkowicie rezygnować z warzyw takich jak pomidor czy owoce cytrusowe, które mają wiele zalet. Należy z nich zrezygnować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz