Za elastyczność skóry odpowiadają białka - kolagen i elastyna - co je niszczy?
O tym czytałam już dawno temu i prawie wszystkie kobiece gazety piszą o tym co jakiś czas. Jest w tym coś, bo znam osobiście osoby, które jedzą dużo słodyczy a ich skóra pozostawia wiele do życzenia. Ciekawy artykuł znalazłam na portalu dailymail.
Piszą, że cukier przyspiesza rozkład elastyny i kolagenu, czyli dwóch kluczowych białek skóry.
Eksperci zalecają jedzenie nie więcej niż 15-25 gramów dziennie. Rezygnacja z cukru nie jest łatwa, zwłaszcza jeżeli mamy nawyk jedzenia słodkiego.
Zastępowanie cukru innymi słodzikami także jest szkodliwe, zwłaszcza aspartam i acesulfam K. Syropów także trzeba unikać, np. syrop z agawy, jest także niezdrowy ponieważ jest to sok, który został przetworzony i zawiera prawie samą fruktozę.
zródło: http://undergroundhealthreporter.com/sugar-causes-wrinkles/
http://www.dailymail.co.uk/femail/article-2542248/Quit-sugar-lose-wrinkles-In-Part-2-DEFINITIVE-series-kicking-new-nicotine-leading-skin-expert-describes-sugar-detox.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz