wtorek, 18 sierpnia 2020

Twój nastrój zależy od flory bakteryjnej jelit

W naszych jelitach żyję ogromna ilość komórek nerwowych, ponad 100 milionów! I chodź jest to mniej niż w mózgu, to liczba ta jest większa niż w rdzeniu kręgowym czy obwodowym układzie nerwowym. Z tego względu jelita można nazwać naszym centrum dowodzenia i regulatorem nastroju.

Co to – flora bakteryjna żołądka zwana także mikrobiomem?



Mikrobiom w jelitach składa się głównie z bakterii, są tam też jednak grzyby, wirusy i proste, prymitywne zwierzeta, na przykład pierwotniaki. Razem tworzą cudownie złożony ekosystem. Zdrowy mikrobiom tworzony jest przez różnorodne mikroorganizmy To ekosystem o delikatnej równowadze, w którym bakterie walczą o przewagę.

Niektóre, na przykład Lactobacillusi Bifidobacterium, wytwarzają substancje takie jak kwas masłowy, które zmniejszają stan zapalny. Chronią też przed atakiem wrogich mikroorganizmów i pomagają wzmocnić ściany jelit, zapobiegając zespołowi cieknącego jelita.

Twój mikrobiom po części decyduje o tym, ile energii pozyskujesz z jedzenia, a także do pewnego stopnia -o tym, jak szybko tyjesz.  Bakterie jelitowe wpływają też na to, jak zmienia się poziom cukru w twojej krwi po spożyciu określonych pokarmów. Jeszcze bardziej zdumiewające są dowody na to, że mikrobiom może Wpływać na twoje decyzje żywieniowe.
Jaką bakterie pełnią role?

Mikroorganizmy spełniają wiele pożytecznych funkcji: fermentacja pewnych składników pokarmowych, stymulacja systemu odpornościowego w zwalczaniu drobnoustrojów chorobotwórczych, regulacja rozwoju jelit, produkcja witamin (biotyna i witamina K) i produkcja hormonów.

W pewnych warunkach niektóre gatunki mikrobioty bakteryjnej jelit mogą powodować stany chorobowe (zakażenie oportunistyczne) lub przyczyniać się do kancerogenezy.

Mikrobiom przewodu pokarmowego (regulowany przez skład diety i stan odżywienia) wpływa na utrzymywanie prawidłowego funkcjonowania mózgu[10].
 

Co je niszczy ?

  •     Antybiotyki
  •     Dieta bogata w tłuszcze nasycone
  •     Cukier
  •     Produkty przetworzone
  •     Środki przeciwzapalne , leki
  •     Potrawy smażone
  •     Alkohol
  •     Napoje puszkowane (gazowane)
  •     Stres   
  •     Palenie
  •     Miękkie narkotyki

Ciekawostki o jelitach

 Spożywanie flawonoidów |ub pokarmów bogatych we flawonoidy może ci pomóc uniknąć ponownego utycia po zakończeniu diety.  Mikroorganizmy w jelitach mogą komunikować się bezpośrednio z mózgiem poprzez nerw błędny.  Wydzielają też hormony głodu i neuroprzekaźniki, poprzez które mogą Wpływać na nasze zachcianki i zachowanie.  Skoro rzeczywiście tak jest, to zmiana składu mikrobiomu może również zmienić twoje zachcianki.  Mikroorganizmy wpływają na nasz układ odpornościowy. Te dobre, nasi „starzy przyjaciele”, to także ważni nauczyciele naszego układu odpornościowego.
 Brak „starych przyjaciół” prowadzi do nadmiernej aktywności układu odpornościowego i zwiększonego ryzyka alergii. ‚ Jak się za chwilę przekonamy, wspieranie mikroorganizmów żyjących w układzie pokarmowym może nam pomóc zachować zdrowotne.

Pytania pomocnicze o zaburzenia flory jelitowej?

1 Czy często zapadasz na przeziębienia, katary lub grypy?
2 Czy trudno ci wyjść z przeziębienia?
3 Czy często czujesz się zestresowany? 4 Czy cierpisz na stany przygnębienia |ub niepokoju?
5 Czy masz jakąś alergię pokarmową? 6 Czy regularnie zażywasz środki przeciwbólowe?
7 Czy masz katar sienny? .
8 Czy w ciągu ostatniego roku stosowałeś antybiotyki częściej niż raz
9 Czy miewasz bóle gardła?
10 Czy pijesz alkohol częściej niż trzy razy w tygodniu?
11 Czy często cierpisz z powodu bólu głowy?
 

Jak naturalnie zwiększyć ilość bakterii jelitowych ?

   Karmienie mlekiem matki -jak dotąd nie udało się stworzyć mieszanki, która byłaby identyczna z naturalnym pokarmem, gdyż z pokarmem przekazujesz także swoje probiotyki i prebiotyki.

  Kiszonki – ogórki, kapusta,wszytskie warzywa z kwasem mlekowym
  Nabiał, ale fermentowany -Kefiry i jogurty to również, obok kiszonek, świetne źródło bakterii kwasu mlekowegoNajczęściej do produkcji jogurtów stosuje się Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophilus, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis czy Bifidobacterium lactis.

  Jak najmniej cukru- Nadmiar cukrów prostych to równie prosta droga do utraty zdrowia. To oczywiste, ale jak cukier może wpływać na jelita?

 Prebiotyki – pożywka dla dobrych bakterii
    To substancje, które naukowcy dzielą na oligosacharydy (np. fruktooligosacharydy, laktuloza) i polisacharydy (np. inulina, skrobia o orna – czyli taka, która nie ulega strawieniu i wchłanianiu w jelicie cienkim, celuloza czy pektyny). Z reguły są one zawarte w tym, co jemy, czyli głównie w produktach roślinnych lub w mleku.
    Błonnik Najważniejszym jego źródłem są rośliny – a więc warzywa i owoce (nie soki!) – oraz produkty zbożowe, szczególnie pełnoziarniste czy razowe pieczywo, kasze, płatki i ryż.
    Jak najwięcej wody – Ponieważ kluczową rolę w procesie formowania się kału ma także woda, nie żałujmy jej sobie. Warto wiedzieć, że jeśli pijemy jej za mało, objadanie się błonnikowym pożywieniem może wręcz nasilić problem zaparć.

    Ruch

    Brak dostatecznej ilości ruchu (a więc przynajmniej 15-30 minut dziennie) może prowadzić do kłopotów z wypróżnianiem, zalegania treści jelitowej, a więc i nadmiernego rozrostu niekorzystnej flory bakteryjnej, hemoroidów czy wzdęć.

Kiedy stosować kurację probiotykami i prebiotykami?

Suplementacja probiotykami wymagana jest szczególnie wtedy, gdy flora ta zostanie w jakiś sposób zniszczona, a dzieje się tak np. przy terapii antybiotykami. U osób starszych, wraz z wiekiem, proporcje między szczepami bakterii zmieniają się, a dokładniej ilość tych niepożądanych – głównie enterokoków – wzrasta.

Przy zapobieganiu zaparciom, Zmniejszenie objawów nietolerancji laktozy czy zmniejszenie rozwoju alergii u dzieci. Coraz powszechniej dokumentowane są również korzyści ze stosowania ich w schorzeniach trawiennych, immunologicznych oraz chorobach zakaźnych. Wówczas zażywanie probiotyków może nas uchronić przed dolegliwościami tj. zapalenie żołądka, jelit, zaburzenia pracy wątroby czy rak jelita grubego.

Bakterie probiotyczne powinny być przyjmowane w takiej formie, aby trawienie zachodzące w żołądku ich nie zniszczyło. Najczęściej stosowanymi formami probiotyków są kapsułki dojelitowe, kapsułki dopochwowe, saszetki, fiolki oraz tabletki.

W jakiej postaci przyjmować?


Synbiotyki są połączeniem probiotyku z prebiotykiem.

Uważa się, że sam probiotyk wystarczy, kiedy w naszej diecie uwzględnimy produkty roślinne. Jednym z głównych kryteriów stawianych prebiotykom jest wybiórcze pobudzanie wzrostu jedynie ,,dobrych” bakterii. Wybierając preparat probiotyczny, oraz ustalając dawkowanie, zawsze warto poradzić się lekarza lub zastosować do wskazówek farmaceuty. Do naturalnych prebiotyków należą korzeń cykorii i karczoch, które zawierają duże ilości inuliny oraz błonnik.


Podsumowanie

Bakterie jelitowe mają ogromne znaczenie dla układu nerwowego a zaburzona flora bakteryjna stanowi przyczynę wielu chorób związanych z układem nerwowym. Bardzo łatwo dopuścić do zaburzenia flory bakteryjnej przez jedzenie słodyczy czy nawet stres. W takich wypadkach trzeba zastosować zdrową dietę wspomagającą tworzenie się nowej flory bakteryjnej oraz zastosowanie kuracji probiotycznej i prebiotycznej.Nie bez powodu mówi się – Jelita to Twój drugi mózg.

Żródło:

Michael Mosley – Jelita Wiedzą Lepiej
https://pl.wikipedia.org/wiki/Flora_bakteryjna_jelita

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia